להיות מנטור
אחד הדברים הייחודיים בסדנאות שלנו הם המנטורים
Ment To Drive – פעילות שטח, הרכבים נהוגים על-ידי המשתתפים ולכל רכב מצטרף מנטור. המנטורים מנחים את הפעילות ברכב ומחוצה לו, כך אנו מבטיחים את איכות, אפקטיביות ובטיחות הסדנה. המנטורים שלנו יעוררו את השיח, יעלו שאלות, יעלו דעה או נקודות מבט אחרת, בכדי לאפשר למשתתפים להגיע לתובנות והשלכות מהסדנה לחייהם המקצועיים והאישיים. כל מנטור נבחר בקפידה ומביא איתו אישיות ידע וניסיון בהנחיה והובלת אנשים להשגת הצלחה ושיפור, עוד על הייחודיות של המנטורים שלנו נרחיב בהמשך, אך ראשית:
מה זה בכלל מנטור?
המונח מנטורינג- Mentoring, מגיע מהשפה האנגלית והפירושים המקובלים הם: חונכות, הכוונה, הדרכה וייעוץ.
באמצעות החוויה ושיתוף פעולה (אינטראקציה), בין מנטור (חונך) למנטי (חניך, אחד או יותר), שמטרתה התפתחות אישית ומקצועית של המנטי. ההתפתחות אישית הינה הגדרת מטרה אישית, או שיפור דפוס התנהגות והשגתם, לדוגמא: התמודדות עם אי ודאות, התמודדות עם מצבי לחץ, שליטה עצמית, עבודת צוות, תקשורת בינאישית ועוד. המטרה האישית מוגדרת על ידי המנטי והמנטור וצריך שיהיה לה ערך בעיני שני הצדדים.
המקור של המונח מנטורינג הוא מיוון העתיקה. מסופר על אודיסאוס, מלך איתאקה, שיצא למלחמת טרויה. הוא הפקיד את ממלכתו בידי ידידו, ששמו היה מנטור שמילא גם את תפקידו של אודיסאוס בחינוך בנו טלמכוס. הבסיס של מה שעשה בזמנו מנטור עם בנו של אודיסאוס נקרא לימים מנטורינג.
מנטור הוא אדם בעל ניסיון בתחומו ותפקידיו העיקריים: לפתח אמונה עצמית, לעורר מוטיבציה, לתמוך, לחזק, להסביר, להשפיע, להנחות וגם לסייע בהגדרת המשימות. המנטור גם מזהה ומציב אתגרים גבולות ויעדים מתאימים, כל זאת במטרה להביא להרגשת הצלחה המלווה בתחושת מסוגלות.
בדרך כלל, תהליך הליווי וההדרכה של המנטור נעשה במפגש פרונטלי שעיקרו שיח, ניתוח מצבים, בחינת אפשרויות פעולה, בחירת דרך הפעולה המתאימה לכל מצב, הפעילות והמעשה עצמו של המנטי, מתרחש במקום ובזמן אחר.
תרצו לשמוע עוד ולחוות את סדנת המנהלים שלנו? אנחנו נאפשר לכם סדנה מעוררת, מזמינה לעדכון תפיסות ומציעה גישה שונה, ייחודית ומניעה לפעולה. מחכים לכם.
MENT TO DRIVE, קפיצה קוונטית
בסדנאות השטח של Ment To Drive, תהליך החניכה נעשה באופן ממוקד וממשיך לביצוע עצמו ברצף. למעשה מתקבלת השתקפות של הבחירה והתוצאה, בזמן אמת ולא רק כאפשרות עתידית או תאורטית. מכל ביצוע נעבד תובנות ומסקנות חדשות לתיקון או לשימור ונמשיך ליציאה מהירה ומחודשת לפעולה. כל זה מתרחש כאשר המנטור נמצא בסמוך מזהה את החששות, המעצורים של הנהג או של הקבוצה, מרגיע, מעודד ומכווין ליציאה לפעולה שוב. בתחילת הסדנה המנטורים נוהגים בעצמם מרחק קצר מאד בכדי להעביר למשתתפים את הרשות ואת תחושת השקט והבטחון של נהיגה ברכב פרטי בשטח. בסדנאות הקבוצתיות המנטור עובר לשבת מאחור ומאפשר למשתתפים להיות מובילים, מחליטים ומשפיעים על התקדמות הרכב והשיירה. במהלך הנהיגה ובעצירות המנטורים מאפשרים למשתתפים להנות, משתפים בהומור ובכיף את שיקופי המצב המהירים, מאתגרים את החשיבה ומבצעים השלכות מהנעשה בשטח לחיים.
מה הן התכונות שאנו דורשים מהמנטורים שלנו?
המנטורים של Ment To Drive, הינם מנהלים/ות בתעשיות, בחברות ובעלי הכשרה בתחומי המנהיגות, הייעוץ, החינוך האימון וההדרכה. כל מנטור עבר בעצמו דרך משמעותית של התמודדות והתפתחות אישית בכדי להגיע לזכות ולמעמד שיוכל לחנוך ולהיקרא "מנטור". התכונות והערכים שאנו דורשים מכל מנטור, בכדי שיהפוך אותו לנותן שרות וחונך איכותי הם: כבוד האדם, צניעות, לאפשר למנטי להיות במרכז, יכולות הקשבה בכלל והקשבה פעילה בפרט, יכולת להתמודד עם שאלות וביקורת, יכולת בניית אמון ושמירה על דיסקרטיות, כל זאת תוך שהוא מעודד ומאפשר הנאה, חוויה וכיף.
הצבת מטרות: איפה הכפתור של ה- 4*4?
המשתתפים בסדנאות שלנו, מגיעים עם כישורי נהיגה שונים, נהגים צעירים ונהגים מנוסים וכאלה שחרשו את השטח ברכבי 4*4. מהר מאד מבינים שכישורי נהיגה מיוחדים אינם יתרון או חסרון, האתגר מתקיים בהפתעה שהדרך מזמנת עם רכב שבמקור אינו מיועד למעבר בשטח שכזה. לאחת מסדנאות המנהלים, הגיע משתתף שהוא אחד מנהגי השטח המנוסים בארץ. כמובן שבתחילה, המשתתפים ראו בכך יתרון ורצו להיות איתו ובכך להבטיח שיעברו בקלות כל מכשול. המנטור שהיה ברכב הזה מספר שהצוות ברכב שלו, התנהג בביטחון גמור שהם יראו ויסבירו לכולם איך עושים את זה. התוצאה לא איחרה לבוא, הנהג המנוסה לא מצא את כפתור 4*4 (כי פשוט אין כזה..). הצוות יצא מהרכב, רץ לבדוק את הרכבים האחרים, אולי עובדים עליהם והרכבים האחרים משופרים? כמובן שהצוותים שברכבים האחרים היו מרוצים וצחקו מהסיטואציה שנוצרה. די מהר, התברר לכל הצוותים שהם תלויים בגמישות המחשבתית שלהם, ביכולת להכיל לנסות, ללמוד מטעויות והרבה על התקשורת שלהם. המנטור מתאר כיצד הצוות שבנה ותכנן שיהיה לו יתרון של ידע וניסיון קודם, עבר את המשבר: היה מי שטען שהיו צריכים לעדכן אותם מראש על ביצועי ומפרט הרכב, טענה אחרת היא שכעת לצוות אחר יש יתרון ועוד. בנקודה זו המעורבות של המנטור הייתה חשובה ביותר, לשקף לצוות את אופן פעילותו עד כה, את הנחת ההנחות שהם ביצעו, כמו לא פעם בחיים היא התבררה כלא נכונה. כעת יש להיערך מהר מחדש ולהתחיל לפעול באופן שונה בכדי להנות מחוויות הסדנה ולהתקדם במסלול. בסיכומו של דבר, הצוות הצליח להפיק וללמוד מצוותים אחרים, פעל ואיפשר דעות שונות ולמידה משותפת, נהנה מהמסלול, מהחוויה ומהדרך אל התובנות.
פעילות שטח: יש גלגל ספייר?
באחת מסדנאות פיתוח המנהלים, יצאנו ביום חורפי, שהטבע ירוק, מנטור ומשתתף יחיד. הסדנה התחילה שהמשתתף נוהג בהתחשבות ברכב, משתדל שלא לשרוט או לפגוע במרכב הרכב. די במהירות הטבע של המשתתף מתאקלם לנהיגה בטבע, והבטחון העצמי שלו עולה. המשתתף מחליט שאפשר לשמוע מוסיקה ובעצם הכול קטן עליו. המנטור ששם לב לתהליך המהיר, איפשר זאת, באנו הרי להנות וללמוד.
מעת לעת המנטור יצר שיח על כך עם המשתתף וניסה לברר עימו מה קרה לערכים של לשמור על הרכב ושנצליח לסיים את המסלול ללא תקלה, איך זה התחלף עם נהיגה שכזו עם מוסיקה שלא מאפשרת לשמוע את הרכב, את המנטור ואת המתרחש סביבנו? "אני הבנתי מה קורה פה, אני יעבור הכל, יהיה בסדר" אמר המשתתף למנטור.
לא עבר זמן רב והרכב החל להתקשות בנסיעה, המשתתף לוחץ על הגז, מנסה היגוי שאולי יעזור, שיר אחר ברדיו (סתם..), כלום לא עוזר, הרכב נעצר. המשתתף מתבונן אל המנטור ושואל מה עושים? המנטור שואל בחזרה, מה קרה? לא ממשיכים? המשתתף פנה אל המנטור בדרישה נחרצת, שיפתור את הבעיה. המנטור הסביר שכפי שנאמר לו טרם היציאה לדרך, הסדנה היא מצב אמת, אין רכב חילוץ ושעליו לפעול לאורך כל הסדנה בכדי להגיע לנקודת הסיום בהצלחה.
איך אוכל לסייע לך שאל המנטור? הביטחון העצמי של המשתתף הפך לכעס והאשמות. המנטור הכיל, הבין את ההרגשה ואחרי שקט קצר, חזר ושאל מה אתה מציע או רוצה לשאול אותי? המשתתף פגש סיטואציה שהוא תלוי רק בעצמו, האשמות לא יעזרו. לאחר שהמנטור והמשתתף דיברו ולמדו על ביטחון עצמי וסגנונות תקשורת בינאישית, יכלו לעבור ולבחון מה האפשרויות ומה יכול להיות שקרה? המשתתף החליט שכדאי לצאת ולבדוק את הרכב גם מבחוץ ואז ראה שלאחד הצמיגים יש פנצ'ר. המשתתף פנה אל המנטור בשאלה: "יש גלגל ספייר?". המנטור ענה: אתה רוצה שנבדוק אם יש? המשתתף יצא בכעס ושוב האשים – איך יצאנו בלי גלגל ספייר! המנטור שוב שתק, המשתתף הבין איך הוא מופעל, איזה כפתורים פנימיים מעבירים אותו מביטחון עצמי להאשמה ומה האופן והאפשרויות לשלוט טוב יותר בכך.
המשתתף לקח אחריות, הוביל ויצר עבודת צוות עם המנטור. ביום חורפי ובוצי, החלפת גלגל היא לא דבר קל, אך כשעוברים לשיח של שיתוף פעולה ותקשורת מקדמת, הפנצ'ר והבוץ הם תפאורה לעוד תובנה בריאה.
מנטור להתפתחות אישית
מניסיונו כמנטורים מצאנו, כי המשתתפים מייחסים חשיבות רבה יותר לתמיכה האישית, לרשות להביע, לנסות, לשחרור לחצים, יותר מאשר לתמיכה מקצועית או עצה של ממש. "השחרור מתקיעה", מחשבתית או פנימית יכולים לאפשר למקצועיות, להתייעצות, לניסיון והתנסות לצאת לפעולה.
המנטורים שלנו ב- Ment To Drive נמצאים שם עם המשתתפים ביציאה מאזור הנוחות, באמצעותה מתרחשת ההתפתחות וחווית ההצלחה. הצלחה באתגר משמעותי, היא לא דבר שקל ונוח להשיג היא דורשת, מאמץ, אמונה, סבלנות והסכמה להתבוננות ועשייה אחרת.
עבורנו להיות מנטור זאת הזכות, לפגוש את האדם בדרכו, לתת לו רגע עם משמעות שיסייע ויוביל להצלחה בחייו האישיים והמקצועיים.